Vooraf

Vooraf aan de fotoshoot worden er goede afspraken gemaakt over bijvoorbeeld:
  • Wat voor fotoshoot en met wie? (welke modellen, wat voor foto’s, bijzonderheden et cetera).
  • Prijsafspraken.
  • Datum, tijd, locatie en staat bij aankomst. (bijvoorbeeld op 01-02-2020 staat het paard om 11.00 uur rijklaar in de bak in Amsterdam).
  • Wie zijn erbij? (want extra hulp is zeker aan te raden, maar in verband met Corona moet dit wel mogelijk zijn)
  • ‘Levertijd’ van de foto’s.

Een tijdje voor de fotoshoot stuurt Sophiegrafie nog een ‘herinnering’ met wat leuke tips en tricks.

Als ik op de locatie aankom maken we even kennis. Ik zorg dat ik er op tijd ben en we geen haast hebben. We bekijken bijvoorbeeld gezamenlijk de plekken waar gefotografeerd kan worden en er wordt natuurlijk even kennisgemaakt met jouw paard/pony. Er is ook tijd om jouw paard/pony even te laten kennismaken met die grote toeter die steeds klikt, want tja, camera’s zijn soms erg spannend, maar meestal is dit snel goed.

We spreken ook nog even de ‘planning’ door, bijvoorbeeld eerst de blackphotos voor het licht, dan de portretfoto’s en als laatste de actiefoto’s. Als je ideetjes hebt (meegenomen) worden die ook nog even doorgesproken, zodat daarna iedereen weet wat er te doen staat en we relaxt kunnen beginnen.

Portret / Blackphoto

Ik begin met wat oefenfoto’s terwijl het paard/de pony wordt neergezet en aan mij went. Dit doe ik voor de juiste instellingen en om te kijken hoe het paard/de pony reageert op de camera. Daarna beginnen we met hele neutrale ‘go with the flow’ poses die op dat moment in jullie opkomen. Als het paard/de pony bijvoorbeeld draait of iets geks doet kunnen we die spontane momentjes ook even meepakken.

Ondertussen hoop ik dat iedereen zich een beetje op zijn/haar gemak voelt. Dit is heel belangrijk, zodat het model zo natuurlijk en ontspannen mogelijk op de foto komt. Daarnaast is de rust en de ontspanning die dit met zich meebrengt erg belangrijk voor het paard/de pony.
Daarna gaan we de poses uitproberen die mij leuk lijken of die jijzelf hebt meegenomen/opgeschreven/opgeslagen/doorgeappt etcetera. Alle ideetjes en mogelijkheden komen nu aan bod tot het geduld van jouw paard/pony op is.

Om het paard/de pony zo leuk mogelijk op de foto te krijgen wordt er gebruik gemaakt van paardengeluidjes, gekke voorwerpen, zoals een ballon of iets dat knispert en als de mogelijkheid er is een ander paard. Door bijvoorbeeld een ander paard langs te laten lopen wordt de natuurlijke nieuwsgierigheid van een paard/pony getriggert. Hierdoor staat jouw paard/pony ook zo leuk en natuurlijk mogelijk op de foto.

Actie foto's

Ik begin met wat oefenfoto’s tijdens het inrijden, zodat de combinatie aan mij kan wennen en ik de camera goed kan instellen op de situatie. We spreken ook wat dingen door, zoals welke zijde ik bijvoorbeeld ga fotograferen en welke foto’s jij nog graag zou willen. Jullie rijden een soort normale training, zodat er niet te veel veranderd voor jouw paard/pony. Dit is fijner en relaxter voor iedereen. Gekke steigerfoto’s zijn misschien grappig om te hebben, maar ik heb toch liever een ontspannen draf op de foto denk ik 🙂

Af en toe zal ik vragen iets nog een keer te doen of iets op een andere zijde of hand te doen. Dit is natuurlijk in overleg, want wat niet kan kan niet.

Na afloop

Na de fotoshoot probeer ik (zoals beschreven in de Algemene Voorwaarden) die dag nog jouw persoonlijke galerij te sturen. De galerij zal vol staan met bijna alle foto’s. Alleen de foto’s waarvan ik zeker weet dat je ze niet wilt hebben haal ik ertussen uit, denk hierbij bijvoorbeeld aan wazige foto’s, foto’s met ogen dicht of mond open. De rest laat ik er tussen staan. Dit betekend dat je zelf veel moet uitzoeken, maar op deze manier is het wel echt jouw keuze. Soms wil je een grappige foto met de tong van het paard uit de mond en soms juist die hele lieve zachte foto’s.

Daarnaast vind ik het lastig in te schatten wat jouw echt lach is. Iedereen kan lachen op de foto, maar er zijn maar een paar foto’s met jouw echte lach. Helaas haal ik die er misschien niet goed tussenuit, omdat ik je pas een paar uur ken, dus ook deze foto’s mag je zelf uitzoeken. De afweging tussen hoe het paard erop staat en hoe jij erop staat ligt daardoor bij jou. Natuurlijk kun je mij inschakelen als ‘keuzehulp’. Stuur bijvoorbeeld jouw twijfel foto’s door en dan geef ik mijn ideeën over de foto’s erbij.

Als je de definitieve keuze hebt gemaakt stuur je deze door. Ik stuur eventueel nog een factuur voor de ‘extra’ nabestellingen en als de factuur betaald is ga ik aan de slag met bewerken. Het ligt aan de hoeveelheid foto’s of ik ze in één keer lever of in delen in verband met de tijd die het bewerken kost. Uiteindelijk verstuur ik alle foto’s. Er wordt in de mail bij de foto’s gevraagd of de foto’s ook door mij geplaatst mogen worden op mijn sociale media en website. Ik vind het leuk om bijvoorbeeld tijdens de fotoshoot een filmpje te maken of een foto te plaatsen, maar dit wacht altijd goedkeuring van de modellen (en indien nodig de ouders van de modellen) af. Verder zal er ook nogmaals worden vermeld dat alleen de foto’s met logo mogen worden geplaatst op sociale media en dergelijk en dat de foto’s zonder logo uitsluitend voor eigen gebruik zijn.

Heb je nog vragen na het lezen van deze pagina? Mail mij gerust en ik probeer jouw vraag/vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Enthousiast geworden over mijn manier van werken tijdens een shoot? Mail mij gerust en we bekijken samen de mogelijkheden voor jouw fotoshoot!

Neem contact op