Weken voor de shoot

Bekijk wat voor foto’s jij heel graag tijdens de shoot wilt maken. Denk hierbij aan poses, disciplines, maar ook over de verdeling van jouw pakket. Om dit goed te onthouden wat jij allemaal in je hoofd had kun je een A4’tje of een ‘map’ op Instagram of Pinterest aanmaken om mee te nemen als een soort spiekbriefje. Op deze manier gaan we niets vergeten.

Voorbeeld voor 15 foto’s:

 1. Blackphoto 1: Hoofd van het paard met een touwhalster
 2. Blackphoto 2: Paard kijkt achterom met een touwhalster
 3. Blackphoto 3: Paard staat helemaal op de foto met hoofdstel in (eventueel teugels eraf en een hengstenketting eraan die weer weggeshopt kan)
 4. Portretfoto 1: Hoofd van het paard met hoofdstel
 5. Portretfoto 2: Het paard helemaal op de foto met een hoofdstel in
 6. Portretfoto 3: Kus vanaf de zijkant met handen om de bitringen
 7. Portretfoto 4: Model knuffelt het paard bij de hals, waarbij het paard omkijkt (eventueel houdt een derde persoon het paard vast aan de henstenketting)
 8. Portretfoto 5: Model staat bij het voorbeen en het paard draait naar het model toe
 9. Portretfoto 6: Model heeft het hoofd van het paard in haar handen.
 10. Actiefoto 1: Close-up in stap
 11. Actiefoto 2: Draffoto vanaf bovenbeen
 12. Actiefoto 3: Draffoto gehele combinatie
 13. Actiefoto 4: Galopfoto gehele combinatie
 14. Actiefoto 5: Detailfoto van de laarzen bijvoorbeeld of een bepaalde oefening (travers bijvoorbeeld)
 15. Actiefoto 6: Beloningsfoto met een grote lach en een klopje, want de shoot zit erop.

Vlak voor de shoot

 • Probeer je paard/pony zo schoon mogelijk te krijgen. Als je wilt kun je de manen ook vlechten of knotten.
 • Probeer ook de spullen zo schoon mogelijk te houden. Een doekje of wat vet over het zadel en hoofdstel kunnen de finishing touch zijn..
 • Voor wat extra shine kun je een klein beetje babyolie op het hoofd van jouw paard/pony smeren.
 • Draag kleding die lekker zit en waar je je prettig in voelt. Hoe beter jouw kleding zit, hoe meer je ‘natuurlijk’ gaat stralen. Dit geldt ook voor jouw topper natuurlijk. Kies bijvoorbeeld het dekje dat goed onder het zadel ligt of het bit waar hij/zij het lekkerst op loopt.
  Matchende setjes zijn natuurlijk altijd leuk als je die hebt. Verder heb ik ook jurken die je kunt lenen voor €5,-.

Tips

 • Neem iets mee om de pony schoon te houden, zoals babydoekjes of een handdoek. Er kan altijd iets gebeuren waardoor je paard/pony vies wordt (zoals een hapje gras of een voetje in de modder), maar met wat doekjes is dit gemakkelijk weg te toveren.
 • Zorg voor een extra ‘hulp’ tijdens de fotoshoot. Iemand die even iets kan wegpoetsen, je een voetje kan geven, de pony kan afleiden, of het reflectiescherm kan vasthouden et cetera. Een paar extra handen zijn nooit een overbodige luxe. Dit geeft u ook meer rust. Niets is zo onvoorspelbaar als een dier, maar met zijn allen moet het lukken. Daarnaast is het natuurlijk ook veel gezelliger en relaxter.
 • Ga je springen? Kijk dan of je de kleuren van de sprongen kunt matchen en de sprong op de juiste positie staat voor de foto. Dit bekijken we op de dag zelf samen even. Helaas kan ik met veel dingen helpen, maar kan ik geen sprong opbouwen, omdat ik een ongelukje heb gehad. Hier merk je bijna niets van tijdens de shoot, maar een paard goed vasthouden of zware dingen tillen worden toch wat lastiger.

Tijdens de fotoshoot ga ik zo veel mogelijk proberen te helpen. Als het nodig is, of jouw gerust stelt, geef ik aanwijzingen, probeer het paard af te leiden, zal poses voordoen, je pony goed zetten en ideetjes opperen. Schroom ook vooral zelf niet om (gekke) ideetjes te roepen, want voor de meeste ideetjes kunnen we gewoon uitproberen.

Ik heb er zin in! Jij ook?

Tips voor het uitzoeken van de foto's

 • Gun jezelf de tijd rustig de foto’s te bekijken, te ontdekken en op je in te laten werken.
 • Bedenk waar je foto’s voor wilt gebruiken. Een foto aan de muur moet bijvoorbeeld rustiger zijn als een foto op Instagram. Wil je een drieluik? Bedenk dan dat de foto’s leuk bij elkaar moeten kunnen. Dit kan bijvoorbeeld door 3 heel verschillende foto’s bij elkaar te zetten of juist 3 foto’s die een beetje dezelfde tonen hebben (van dezelfde locatie bijvoorbeeld).
 • Selecteer je foto’s en kijk dit na een nachtje slapen nog eens terug. Er zullen foto’s zijn waar je meteen weer enthousiast over wordt en die je zijn bijgebleven. Dit zijn meestal jouw favorieten.
 • Vraag iemand die dicht bij jou staat om eens naar je selectie te kijken. Ze geven meestal hun eerlijke mening en ook zij zullen een top 5 of 10 hebben bijvoorbeeld of nieuwe inzichten geven. Vaak is het handig iemand te vragen die ook wat weet van paarden (zodat de houding van het paard ook goed is) en iemand die jou goed kent (zodat de juiste gezichtsuitdrukkingen erop staan).
 • Als je er echt niet uitkomt kun je ook altijd een lijstje naar mij sturen. Ik zal dan eerlijk zeggen wat ik zie of wat ik vind. Ik probeer dit zo objectief mogelijk te doen om jou nieuwe ideeën of juist bevestigingen te geven.

Tip: Fotoshoot voor Instagram?

Instagram

Is de shoot voor Instagram? Denk dan bijvoorbeeld ook aan rijtjes van 3. Hierboven kan bijvoorbeeld een rijtje actie, rijtje portret, rijtje blackphotos, rijtje actie, rijtje portret worden gepost.

Vind je dit lastig? Geen enkel probleem. Ik ken meerdere poses en sleep jullie door de fotoshoot heen. Schiet je iets te binnen tijdens de shoot, vertel het me, dan ga ik proberen al jouw fotowensen in vervulling te laten gaan. We gaan er gewoon het allerbeste van maken en eigenlijk is het nog nooit fout gegaan, dus bij jou komt het waarschijnlijk ook goed.

Tip: Hoe krijg je de aandacht van je paard?

Paardengeluidjes

Download een app met paardengeluidjes en kijk hoe je paard reageert. Je kunt namelijk alvast bekijken wat kan helpen voor jouw paard. Op deze manier hebben we meer tijd voor het foto’s maken zelf op de dag van de fotoshoot. Daarnaast heb je vast getest hoe je paard reageert op een ontspannen moment, waardoor ook de spanning op de dag zelf wat lager is.

Sophie.grafie

Zoek foto's op mijn Instagram

Kijk ook even op mijn Instagram of er foto’s zijn die jij erg mooi vindt en ook zou willen. Zo heb je meteen een foto die je kan laten zien als voorbeeld.

Ook een goede manier om foto's te zoeken die je mooi vind is via Pinterest. Maak daar een bord aan en verzamel de foto's die je gaaf vind als moodboard.